Gå til hovedindhold
Vejledninger

Hvad er overfølsom hud?

Hvad er overfølsom hud?
Team LF
Forfatter og ekspert7 år siden
View Team LF's profile

Om overfølsom hud og hudallergier

Overfølsom hud kan vise sig på flere forskellige måder– fra seriøse allergiske reaktioner til dehydreret hud, og alt i mellem. Vi er alle sammen forskellige, og derfor kan vi reagere forskelligt på de forskellige produkter på markedet. Det betyder også, at vores forskellige kropsdele kan reagere anderledes, især omkring øjnene, hvor huden er meget sart.

Forekomsten af hudallergier, formelt kendt som Akut Allergisk Kontaktdermatitis (AAK), ses i stigende grad i befolkningen. Dette inkluderer specifikt AAK, som skyldes brug af kosmetik og parfumer. Dette korrelerer med vores øgede brug af kosmetiske produkter, både deres spredning og diversificering. I flere studier er det blevet foreslået at forekomsten af AAK med relation til kosmetik er steget med over 4% i den generelle befolkning (Zaragoza-Ninet, 2015). AAK kan alvorligt påvirke livskvaliteten og selvværden af den idividuelle, og kan føre til yderligere, mere alvorlige dermatalogiske (e.g. Kronisk stisis dermatitis og allergisk kontakteksem) og medicinske tilstande.

For at forstå hvorfor nogle er plaget af allergier og overfølsom hud er det vigtigt at forstå årsagerne, nærmere bestemt mekanismen af induktion. Mekanismen i hyperoverfølsomhed i huden er meget bedre forstået som en helhed (der er stadig detaljer som diskuteres), end for eksempel respiratoriske allergier. Dette skyles de immunologiske reaktioner og kemikalier som adskiller de to reaktioner.

Allergener

Når et potentielt allergen kommer i kontakt med huden, reagerer det med særlige proteiner, egnet til at reagere med bestemte molekulære familier. Et allergen-protein komplex bliver formet og derfra kan de migrere gennem huden til at aktivere dendritiske celler. Dette nye kompleks migrerer til lymphnoderne, hvor immunsystemet kan påvise dette kompleks. Dette er grunden til man kan få en allergi senere hen i livet, fordi kroppen først skal lære at genkende og vurdere om allergenet kan være skadeligt. Desværre vurderer kroppen det ikke altid rigtigt, og reagerer derfor på ufarlige midler.

Allergivenlige produkter

Der er mange firmaer og produkter som udgiver sig for at være hypoallergene, fordi de bruger naturlige eller økologiske ingredienser. Dette er desværre ikke sandt. Mange naturlige ingredienser er allergener, såsom jordnødder og pollen. Derfor er det vigtigt at forstå at brands og deres enkelte produkter skal bevise ektra certificering fra officielle organisationer, for at være et ægte hypoallergisk mærke.

For at være sikker på, at produktet du køber har undergået de rigtige tests og bliver reguleret, skal du holde øje med logoet fra European Academy og Allergy and Clinical Immunology (EAACI), den førende autoritet i EU vedrørende allergener i produkter.

Disse autoriteter eksisterer globalt, inklusiv EAACI som regulerer hele EU. Danmark har desuden sin egen autoritet, som har strenge regler omkring brands og produkter. Astma-Allergi Forbundet i Danmark kontrollerer produkters indhold og potentielle bivirkninger. Hvis du nogensinde er i tvivl, kan du se efter Astma-Allergi Forbundets logo, så du ved at du er i gode hænder.

Kilder:

Zaragoza-Ninet V, Encinas R. B, Vilata-Corell J. J, Pérz-Ferriols A, Sierra-Talamantes C, Esteve-Martínez A, Caudra-Oyanguren J. (2015) Allergic Contact Dermatitis Due to Cosmetics: A Clinical and Epidemiological Study in a Tertiary Hospital. Academia Española de Dermatología y Venerología

Team LF
Forfatter og ekspert
View Team LF's profile
lfint